Heemkundige kring biedt service aan thuiszitters

Wie even genoeg heeft van het coronanieuws, kan zich juist nu thuis verdiepen in de eigen familiegeschiedenis of in de dorpsgeschiedenis. De Heemkundige Kring Ionannes Goropius Becanus helpt de inwoners van Hilvarenbeek, Diessen, Esbeek, Haghorst, Baarschot en Biest-Houtakker.

Wie zijn uw voorouders?

De informatie is te vinden bij de tientallen archiefdiensten in Nederland (en België). Voor mensen met roots in de regio Tilburg is het Regionaal Archief Tilburg en het BHIC (voormalig Rijksarchief Noord-Brabant) belangrijk. Bij het Regionaal Archief vind je onder ‘Zoek een persoon’ alle stamboomgegevens. Onder ‘Zoek in archieven’ staan onder meer de notarisakten (zoek op Notarieel en Hilvarenbeek). Het BHIC biedt veel extra informatie.
Er is dus veel online te vinden. Enige ervaring en behendigheid met zoeken en vinden op de computer is echter wel wenselijk. De heemkundekring helpt u daarom op weg. Stuur de gegevens van een voorvader of –moeder die vóór 1910 is geboren naar ons secretariaat ( hkksecretaris@gmail.com ) en wij helpen u met de zoektocht. Dus voornamen, achternaam, geboortedatum, geboorteplaats. Buiten Hilvarenbeek of Diessen is geen bezwaar.

Waar woonden uw voorouders?

Een belangrijk middel om daar achter te komen is het Kadaster. De heemkundekring heeft online toegang tot het archief van het kadaster via de zogeheten archiefviewer. Wij hebben bovendien grote deskundigheid op het gebied van veldnamen en bewoningsgeschiedenis in huis. Geef ons zoveel mogelijk informatie op hkksecretaris@gmail.com en wij gaan op zoek naar de antwoorden.

Vragen over de geschiedenis van Hilvarenbeek of Diessen?

Stel een concrete vraag en wij gaan op zoek naar het antwoord. Het kan bijvoorbeeld gaan over bedrijvigheid (hoeveel schoenfabrieken waren er?) maar ook over de geschiedenis van gebouwen, buurten, organisaties, mensen, etc.
De meest interessante onderwerpen worden gepubliceerd in de Hilverbode en op de Facebookpagina ‘Hilvarenbeek zoals het was’.

Kijk om te beginnen op deze website waar onder meer de volledige monumentenroute langs de Attentietegels is te vinden.

Stel uw vragen aan hkksecretaris@gmail.com

Poort Bierbrouwerij De Roos
Poort Bierbrouwerij De Roos