Druk bezocht symposium

In het kader van de vijfhonderdste geboortedag van Johannes Goropius Becanus organiseerde onze Heemkundige kring op 22 juni 2019 als hoogtepunt van de jubileumviering, een druk bezocht symposium gewijd aan zijn leven en werken.
Vijf gerenommeerde sprekers uit Nederland en Vlaanderen voerden het woord.

Historicus en taalkundige Lauran Toorians bracht in zijn lezing ‘De culturele omgeving van Goropius Becanus in Hilvarenbeek en het Hertogdom Brabant’ tot leven.
Toon van Hal, van wie in 2014 een lijvige biografie verscheen over Johannes, beschreef de onrust die ontstond na het verschijnen van de taalkundige verwikkelingen van Goropius als ‘De knuppel in het hoenderhok; hoe Johannes Goropius Becanus de geleerdenwereld deed daveren’.
De Vlaamse arts en emeritus professor Bob van Hee belichtte in zijn lezing ‘De medische activiteiten van Goropius Becanus’.
Professor Jos Swanenberg ging met de toehoorders ‘Op zoek naar de oertaal. Becanus en het Paradijs’.
Voormalig GGD-arts Jan van Eijck, conservator van Museum De Dorpsdokter en dagvoorzitter, sloot het symposium af met de lezing ‘In zeven stappen thuis; 500 jaar medische geschiedenis na Goropius Becanus in zeven in zeven Brabantse exemplarische voorbeelden’.

De vijf sprekers hebben ieder een uitvoerig artikel geschreven over het onderwerp van hun lezing. Deze vijf artikelen vormen de inhoud van het jubileumnummer van ons tijdschrift ‘Tussen Paradijs en Toekomst’ nummer 106. Dit tijdschrift is, zolang de voorraad strekt voor slechts € 5,00 exclusief verzendkosten te koop via hilvarenbeek@heemkundigekringhilvarenbeek.nl