Kruidentuin De Doornhof

Kruidentuin De Doornhof maakt deel uit van een museumcomplex gelegen aan de Doelenstraat in Hilvarenbeek. Het complex bestaat verder uit windmolen De Doornboom en De Dorpsdokter.

De naamgeving is afgeleid van het woord doornboom, een streeknaam voor de meidoorn (Crataegus mongina, Crataegus laevigata); meidoorn werd vroeger in onze streek veel gebruikt als haagplant (de doorntuin) vooral op plaatsen waar deze een goede bescherming moest bieden tegen indringers.

In 1986 is een begin gemaakt met de aanleg van de tuin die een aanvullende functie moest krijgen op de collectie van museum De Dorpsdokter. Wat vorm betreft, werd gekozen voor een traditioneel geometrisch patroon waarvan de buitenste beeld vormende lijnen uit beukenhagen (Fagus sylvatica) en de binnenste uit buxushaagjes (Buxus sempervirens) bestaan. In het centrum van de tuin worden door de haagjes een zestal perken gevormd die beplant zijn met geneeskruiden. Elk perk bevat kruiden met betekenis voor één orgaanstelsel. De perken die in de buiten rand van de tuin liggen bevatten nog een resterende medische groep en allerlei kruidengroepen die op een andere wijzen worden of werden gebruikt.

Vanaf 1986 wordt de tuin verzorgd door een wisselende groep vrijwilligers onder leiding van een beheerder. In 1999 werd de groep vrijwilligers beloond met de monumentenprijs van de gemeente Hilvarenbeek. De kosten van de tuin worden gefinancierd uit gulle sponsor en donateur bijdragen en uit een jaarlijkse bijdrage van de heemkundige kring.

Wilt u als vrijwilliger een steen bijdragen in het onderhoud van Kruidentuin De Doornhof? Neem dan contact op met Franci de Jong, tel. 013 – 5052681.

Terug naar boven