Erfgoedmuseum in de toren

De Beekse Toren

De gotische kerktoren van Hilvarenbeek, met een 75 meter hoge torenspits, kan worden gerekend tot de mooiste kerktorens van Nederland. Een beklimming van de Beekse of ‘Bikse’ toren wordt beloond met een schitterend uitzicht vanaf de uitkijkzolder. Het bezichtigen van de beiaard, de eeuwenoude luidklokken, uurwerken en museale collectie, verspreid over zes zolders, is zeker de moeite waard.

Museum de torenzolder

Op deze zolder is een permanente tentoonstelling ingericht aangaande de geschiedenis van Hilvarenbeek. Deze zolder is bereikbaar door de wenteltrap te nemen in de hal van de kerk.

Bouw en geschiedenis

Omstreeks 1450 werd de huidige toren gebouwd. De toren met zijn drie geledingen, rijk versneden steunberen, maar vooral zijn karakteristieke spits geldt met recht als een der fraaiste van de Kempische gotiek. Het stenen bouwwerk meet 40 meter, terwijl de spits tot en met de haan nog eens 38 meter hoog is.
Na de brand van 1615, als gevolg van een blikseminslag, werd hij in korte tijd herbouwd. Sindsdien hebben toren en spits oorlog, bliksem, brand en vele andere zaken doorstaan.