Britse militairen

De dood van drie jonge vaders

Alan Rogers, Frank Wardle en Harry Kershaw kwamen elkaar eind 1941 tegen aan het begin van de woestijnoorlog in Noord-Afrika. Hun  4e regiment Royal Horse Artillery was uitgerust met lichte pantservoertuigen en geschut. Het drietal vocht daarna in Italië. In 1943 keerde het regiment terug naar Engeland om zich voor te bereiden op de invasie.

Zij landden op 8 juni in Normandië en drongen de Duitsers in de volgende maanden terug tot in Noord-Brabant. Het 4e regiment Royal Horse Artillery was toen toegevoegd aan de 4e Pantserbrigade. Alan en Harry waren schutters, Frank was bombardier.

De bevrijding van Tilburg vond plaats vanuit verschillende richtingen maar werd bemoeilijkt door de vele mijnen die de Duitsers hadden gelegd. Op 26 oktober gingen de drie vrienden in een jeep vanuit Hilvarenbeek op verkenning richting Poppel. Bij of nabij de bosrand op de Roovertsedijk reden zij op een mijn. Zij waren op slag dood. Hun lichamen werden daar tijdelijk begraven. Later werden de drie vrienden overgebracht naar de geallieerde begraafplaats in Bergen op Zoom, waar zij naast elkaar liggen.

In 2021 vroeg Brenda Lewis, de dochter van Alan Rogers, aan de heemkundige kring Ioannes Goropius Becanus waar haar vader om het leven is gekomen. Met archiefonderzoek en herinneringen van dorpsgenoten werd de locatie vastgesteld.

Op 26 oktober 2022 werd op die plek een zwerfsteen met plaquette onthuld. De steen symboliseert de zwerftocht door Europa van de drie militairen die hier op brute wijze eindigde.

Rogers, Alan Peter

Alan-Peter-Rogers

Geboren: 11 januari 1921 in Bristol
Overleden: 26 oktober 1944 in Hilvarenbeek
Ouders: George Alexander Roger en Florence Victoria
Burgerlijke staat: Trouwde in 1941 in Bristol met Beatrice Mary Lane. Zij hadden één kind: Brenda
Beroep: klerk op het Temple Meads Station in Bristol

Wardle, Frank

Geboren: 2 november 1910 in Whitefield, Lancashire (Engeland)
Overleden: 26 oktober 1944 in Hilvarenbeek
Ouders: James William Wardle en Harriet Fletcher
Burgerlijke staat: Huwde in 1935 in Hayfield, Derbyshire, England met Beatrice May Salt. Zij hadden één zoon, Barry die geboren is in 1938. Zij woonden in Cheshire.
Beroep: bouwkundig tekenaar

Kershaw, Henry Pearce (Harry)

Geboren: 1912 in Liverpool
Overleden: 26 oktober 1944 in Hilvarenbeek
Ouders: Pearce Perrington  Kershaw en Ellen Kershaw.
Burgerlijke Staat: trouwde in januari 1944 in Liverpool met Winifred (Winnie) Parkin. Drie maanden nadat Harry sneuvelde werd hun dochter Lucy geboren. Zij woonden in de wijk Anfield in Liverpool.