Aflevering 9: Onder de ‘lendeboom’

De Beekse lindeboom, of lendeboom zoals we hier zeggen, is al eeuwenlang een ontmoetingsplek voor jong en oud. Ooit werd er recht gesproken onder deze majestueuze boom, maar daar hebben we tegenwoordig gerechtsgebouwen voor. Maar gebuurt wordt er nog veel onder het bladerdek van deze boom. Volgens de geschiedschrijving is de lindeboom, alias gebodenlinde, in opdracht van het Beekse gemeentebestuur geplant in 1676. De boom verving een linde die door een storm geveld was. Of de boom wel uit 1676 stamt is volgens Jan van Helvoirt uit Esbeek nog maar de vraag. Hij ontdekte in de archieven dat in 1702 rondtrekkende Franse soldaten de boom omgehakt hebben.

Op deze foto uit 1978 staan van links naar rechts Albert van Oorschot (1904 – 1985, getrouwd met Toos Kemps) en vader van Gerard die later de slagerij aan de Diessenseweg overnam. Dan Jan Moonen, geboren in de boerderij in de Papenstraat, zoon van Jan Moonen en Sien van Gils. Hij was 23 jaar bakkersknecht bij de bakkerij van Gust Naaijkens. Vervolgens Theo van de Klundert, die beroemd werd met het wereldrecord aardappelschillen in de Belindabar. Hij was getrouwd met Louisa van de Poel en had een cafetaria annex ijssalon op de Diessenseweg.
De jongeman met zonnebril is onbekend. Daarnaast Sjaan Stads – Hamers uit de Papenstraat, getrouwd met Frans Stads.

Onder de lindeboom zaten lange tijd echte stamgasten, zoals Jan Schoofs, Dré Hoosemans, Leen van Rijn, Frans de Bruijn, Kees Spaninks, Adriaan van de Berg, Koos Wassenberg en toon Huijbrechts.
[Aflevering 9, 9 juli 2009] © IGB

Terug naar boven