Aflevering 8: Basisschool De Doelakkers

‘Wat vliegt de tijd’ verzuchten trouwe lezers van deze rubriek nog wel eens als ze een foto uit de oude doos onder ogen krijgen. Els de Bruijn kan daar van meepraten. Zij staat op de foto die vorige week in deze rubriek stond. Die foto is gemaakt tijdens de opening van lagere school De Doelakkers. Dat was in het schooljaar 1978 – 1979 en die school moest voorzien in de behoefte aan onderwijs voor de nieuwe wijk die in die periode uit de grond werd gestampt.
Bij de lagere school kwam tegelijkertijd een kleuterschool, waarmee een voorschot werd genomen op wettelijke invoering van de basisschool in 1985. Els de Bruijn zat in die tijd in het schoolbestuur als afgevaardigde van het kleuteronderwijs. “Leuk om het allemaal weer eens te zien, maar wat gaat de tijd snel. Ik breng nu wekelijks twee van onze kleinkinderen naar dezelfde school. En mijn schoondochter zit daar nu in de ouderraad, de geschiedenis herhaalt zich”, laat Els weten.
De Doelakkers was onderdeel van het r.k. schoolbestuur van Hilvarenbeek en dat verklaart misschien ook waarom kapelaan Wolf de opening van de school met zijn aanwezigheid opluisterde. Hij werd herkent door Henk Bazelmans. Ook Henk verzucht: Waar blijft de tijd. Toen hadden we nog vier geestelijken op de pastorie daar waar nou accountantskantoor Leermakers aan de Vrijthof is gevestigd: Pastoor Mandos en zijn assistenten Wolf, Sneijder en Remmers. Ook Hans Höhner herkent zich op deze foto, ‘dertig jaar jonger’. Hij staat rechts vooraan, net in het pak gestoken. Hans was lid van het schoolbestuur. Naast hem dus kapelaan Wolf, vervolgens Els de Bruijn, voorzitter Harrie Elsinghorst, Henk van den Heuvel (wethouder van onderwijs) en Henk Slaats. Over de man daarnaast (met baard) is enige discussie, is dit Matthé Petersen, of toch echt heel iemand anders? En wie is die man in die witte regenjas, rechts op de foto? Els de Bruijn herkent in het gezelschap verder nog enkele ouders van leerlingen: Deth Zeebregts – Schijvens en Joke Verscheijden.
Ad Tuytelaars was de eerste directeur van De Doelakkers, die eerst nog tijdelijk onderdak kreeg in de noodgebouwen van De Houtwurm aan de St. Jorisstraat en in de voormalige landbouwschool. Kort na Tuytelaars kreeg leerkracht Els Heinen een aanstelling aan de nieuwe school. Er moest in die beginperiode flink gepionierd worden. Bij het gebouw aan het Koningskruis, dat in december 1978 in gebruik werd genomen, was aanvankelijk niet eens een speelplaats. In 1982 verliet de eerste lichting kinderen de school om een overstap naar het voortgezet onderwijs te maken.
Eind jaren zeventig had (het kerkdorp) Hilvarenbeek nog vijf lagere scholen: de Adrianus aan de Koestraat, het Palet aan de Varkensmarkt (voorheen Petrus Canisius), De Elstrakkers in De Elst, de Doelakkers en de hervormde Maarten Lutherschool. Deze laatste school kreeg in 1979 ook een nieuw gebouw, maar het leerlingenaantal liep zo drastisch terug dat vijf jaar later de school werd opgeheven. Een aantal jaren later was er geen toekomst meer voor het Palet. Wel kreeg Hilvarenbeek er een openbare school (De Driehoek) bij.
[Aflevering 8, 2 juli 2009] © Heemkundige kring IGB

Terug naar boven