Aflevering 6: Harmonie Leonardus 1954

Een groot aantal reacties op de foto van Leonardus. Een harmonie die in 1904 is opgericht door pastoor Leonardus Jurgens en in 1961 ter ziele ging. Maar die nog steeds leeft onder de Bikse bevolking. Laat ons beginnen met de man die voorop loopt. Dat was niet Gusje Zeebregs, zoals sommigen dachten, maar Jan Spierings van de Diessenseweg. Die had daar een schoenwinkel waar nou ‘Den Boom’ woont, zegt Jan Wolfs. Jan vervolgt: Met vlag is ome Janus Wolfs, die had een sigaren- en sigarettenwinkel in de Doelenstraat. Anekdote: Joanus liep altijd voorop met de vlag. Maar hij mocht niet veel van zijn vrouw Dina. Een keer per jaar was dauwtrappen zijn feestdag, dan raakte hij hem behoorlijk. Zo gebeurde het dat Janus bij binnenkomst van het dorp voorop liep, de harmonie rechts afboog en Ome Janus beneveld door de alcohol in zijn eentje met vlag en al rechtdoor bleef lopen. Joanus vond het niet leuk als hij hieraan werd herinnerd.

Door Geert van de Steen en Gust Stabel werden o.a. vooraan rechts met dieptrom Wil van Hees en vooraan links met dieptrom Harrie de Laat herkend. Geert van de Steen: Achter Harrie de Laat mijn broer Ad die reeds op jeugdige leeftijd is gestorven aan een nierziekte.
Maria van Trier – Leyssen: Mijn man Ad, door iedereen Janus genoemd, trommelt aan de rechterkant op de kleine trom.
Gust Naaijkens: Met witte riem: Johan van de Wouw de schilder van de Diessenseweg, en daarvoor met regenjas Henk Roozen uit Oisterwijk, hij was de instructeur.

Een handgeschreven reactie van Frans de Bruijn: Op de foto boven, rechtse raam, Jans Ketel. Mijn vader Jac de Bruijn ging op 14-jarige leeftijd al bij Leonardus. Hij kwam Pietje Heeffer tegen en die zei, kom toch bij de harmonie. Piet was directeur van Leonardus, ‘volgens jouw lippen moet jij klarinet kunnen spelen’. Jac werd opgestookt om een weddenschap aan te gaan. 25 Pilsjes als hij durfde te bedanken. Onze pa bedankte en won de pilsjes. Later in café Otten vroeg Frans Heezemans of hij bij Concordia wilde komen en daar was hij ook weer met veel plezier. Piet Heeffer was vijftig jaar bij Leonardus. Piet was ook 35 jaar dirigent van de Diessense harmonie,45 jaar Lage Mierde, 40 jaar Bladel en 25 jaar in Middelbeers.
Het is maar dat we het weten. Anneke Legius herkent in de man met schelleboom de ‘bellenmannen’ met links Jan Kluijtmans en rechts zijn broer Harrieke Kluijtmans.
Irma van de Poel: Langs het gemeentehuis, het huis van de Dames van der Poel, en de vlag onder de voorgevel hangt er vanwege schilderwerkzaamheden.Op de 1e zondag van mei ging de harmonie dauwtrappen en brachten na afloop daarna een serenade aan de pastoor. Maar de pastoor was niet altijd thuis (die moest de mis doen in de kerk ). Irma ontving dan de harmonie.
Antoinette Bosmans reageert ook: Zij herkent met hoedje Pietje Heeffer de dirigent.
En dan ‘il maestro’ himself: Jan Naaijkens, staat op het bordes, met achter hem Hendrik Vriens de wethouder.
De foto is op zaterdag 25 september 1954 gemaakt bij het jaarlijks uitstapje van het corps diplomatique in Nederland, dat op uitnodiging van de minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns naar Hilvarenbeek was afgereisd. Het gezelschap werd op het nieuwe gemeentehuis ontvangen door burgemeester Jan Meuwese, gevolgd door een defilé van schuttersgilden, harmonieën en sportverenigingen en een beiaardconcert. Daarna maakte het gezelschap een wandeling op landgoed De Utrecht en het programma werd afgesloten met een borrel bij De Bockenrijder. Daar mochten de diplomaten ook nog met pijl en boog schieten.

Het boek van Kees van Kemenade: Rondom het Aards Paradijs gaat naar Maria van Trier-Leyssen, Papenstraat 84A.

[Aflevering 6, 20 mei 2009]

© Heemkundige kring IGB

Deze foto roept wellicht ook nogal wat reacties op: het is het Leonardus Corps Diplomatique. Wie kan hier meer over vertellen?
Reageren met reacties naar:
emmanuel@naaijkens.nl of rienietje@caiway.nl of h.verhoeven24@kpnplanet.nl of telefonisch op het onder vermeldde telefoonnummer 013-5052685.
Lid worden van de heemkundekring kan ook voor € 18,00 per jaar. Bel dan 013-5056374

[Aflevering 6, 20 mei 2009]

Terug naar boven