Aflevering 4: Verhuizing Adrianusschool Koestraat

Op deze foto kwam een reactie van mevrouw Rika Loonen – van Gestel uit Hilvarenbeek. Het gaat om een verhuizing van een deel van de Adrianusschool naar de nieuwe dependance aan de St. Jorisstraat.
“Die verhuizing was in het vroege voorjaar 1965. Ik was er ook bij en zat in 1964/1965 in de vierde klas, een combinatieklas met ook enkele vijfdeklassers.
Die verhuizing was volgens mij omdat de school aan de Koestraat te klein werd. Vanwege nogal wat uitbreiding van Hilvarenbeek, aan de zuidkant de Drie Eilanden en aan de noordkant de St. Jorisstraat en alle straten daar omheen en verder de Elst die in aanbouw geraakte, kwamen er steeds meer kinderen op school.
Ik zat toen in de vierde klas bij juffrouw (Marianne) (van) Seeters uit Tilburg. Volgens mij waren er 5 lokalen in dat houten schoolgebouw, die nog niet allemaal bezet werden. Ik denk dat er daar drie klassen begonnen zijn, ook klassen van juffrouw Dirks en juffrouw Douwes of juffrouw Bressers, maar daar twijfel ik aan. De eerste, tweede, vijfde en zesde klas van juffrouw van Limpt, Laureijs, Roodklif en Dhr. Naaijkens en ik denk ook de derde van juffrouw Soetens (nu mevr. Verheggen) bleven in de Koestraat, evenals misschien de vierde van juffrouw Bressers.

Wij mochten als kinderen meehelpen met de overhuis en trokken toen met die klassen in een stoet naar de nieuwe school. Gewoon, om die verhuizing te vieren. Geen “boerenovertrek”, maar een “schoolovertrek”. Ik kan me nog herinneren dat er allerlei spullen gedragen en op karretjes meegenomen werden.
Ikzelf vond het in de Koestraat gezelliger dan in de St. Jorisstraat. Dat nieuwe was wel mooi, maar het gemoedelijke oude en vertrouwde van de Koestraat was weg. Het klonk ook allemaal zo hol met die houten vloeren en wanden. Ik woonde op de Esbeekseweg en moest dus veel verder fietsen wat ik niet zo leuk vond.

Van de twee die achter het voorste karretje lopen is de linkse met paardenstaart volgens mij Marie-Louise van Diessen en die ernaast loopt met de geruite jas zou Ellie Damen kunnen zijn, hoewel ik van Ellie betwijfel of die niet pas in de vijfde in onze klas gekomen is. Naast het karretje daarachter loopt links op de foto een klein meisje met witte haarband. Dat moet Ija Döderlein zijn.
De mevrouw met tas is waarschijnlijk juffrouw Seeters en het meisje naast haar met geruite jas zou Corrie Dikmans met daarnaast Janny van de Ven kunnen zijn.

[Aflevering 4, 30 april 2009]

Aanvulling aflevering 4 (school Koestraat)
Elly Soetens – De Kort uit Heeze (vroeger woonachtig op adres Doelenstraat 13), heeft ook een foto van de verhuizing uit haar eigen plakboek.

Op de foto staan van links naar rechts:
Rina van Beers, Sonja van Rijswijk, Annette Abrahams, Ellie Olieslagers, Elly de Kort, Rietje van Spreeuwel, Gerrie Eshuis, Marjo Roozen, Annie Smolders, Lia van Raak, Marian Kiemeneij, Marian Elbers, Nettie Schellekens, Ciska de Lepper.

Ze schrijft het volgende:
“De foto is gemaakt toen ik in de 3e klas zat van de lagere school in 1964/1965. Ik heb in de nieuwbouw meegemaakt: 3e klas bij juffrouw Annie Soetens en 4e klas bij juffrouw Bressers. Ik weet dat er ook juffrouw Tineke Soetens lesgegeven heeft toen ik in de 4e zat, zij stond toen in de 3e klas, en heeft waarschijnlijk haar zus vervangen na haar trouwen met Dolf Verheggen. Wij mochten toen naar het bruifoftsfeest op haar huisadres in Bieshoutakker.

In mijn beleving was het allemaal erg nieuw, het rook er ook naar hout en lijm/linoleum, het was er zomers erg heet en de buitenaanplanting was net klaar, er mochten geen papiertjes of kauwgum buiten weggegooid worden, want dan volgden er “maatregelen” van juffrouw Bressers. Ook ik vond de Koestraat gezelliger.

Terug naar boven