Aflevering 17: Verkleed voetbalteam en Serdadu 2 Kembali.

Er zijn verschillende reacties binnengekomen op bovenstaande foto. Als eerste Jan Leemans. ‘Den diejen met zijn armen over elkaar herken ik aan zijn houding en oren als onze pa, Harrie Leemans. Uiterst rechts Kees Naaijkens, die familie komde ook overal tegen. En aan zijn voeten is dat niet de Poem??? Dun burger was er ook bij, dus is die foto misschien gemaakt met de kermis toen de gemeente voetbalde tegen de kermis exploitanten’.
Ook Jef van Eijken uit Diessen denkt een aantal personen op de foto te herkennen en meent dat de foto is gemaakt op ‘de waai’ van Piet Bruurs aan de Kasteelstraat want hij ziet niks van een echt voetbalveld. Maar zo sluit hij af: Harrie Verhoeven zal ze allemaal wel kennen. En dan een opmerkelijke reactie van ons zeer gewaardeerd lid en Hilvarenbeekkenner bij uitstek: Gust Naaijkens.
‘Dit is de gekostumeerde voetbalwedstrijd tussen Serdadu² Kembali en oud-Hilvaria. Op Koninginnedag of Bevrijdingsdag. Wellicht 1955 of iets eerder. Deze wedstrijd is niet uitgespeeld want tijdens deze wedstrijd is Peer Horrevorts verongelukt met het mennen van een paard.

Peer Horrevorts woonde op de boerderij waar het politiebureau in de Wouwerstraat heeft gestaan. Peer Horrevorts was voerman op de steenoven en zijn sterke paarden trokken de wagens vol met leem vanaf de Leemskuilen naar de steenoven. Direct na dat dit bekend was geworden nam mijn oom, ome Sus van de Ven die op Wouwerstraat 36 woonde, mij mee naar zijn huis. Even later kwam er een hoop volk langs. Op een draagbaar werd Peer Horrevorts naar het klooster gebracht. Dit is mij altijd bij gebleven”.
Inderdaad een ervaring die een heel leven lang op het netvlies blijft staan. Het klopt dat het de genoemde wedstrijd van Gust is, in 1951, en Harrie Verhoeven geeft alle namen in de juiste volgorde en nog wat aanvullende informatie.
‘De wedstrijd werd gespeeld op sportpark De Ypelaer op 29 juni 1951, t.b.v. het Anjerfonds. Er werden op het veld speldjes verkocht ten bate van het Anjerfonds. Opluistering van het geheel door de harmonie Concordia en St. Leonardus’.

Voetbalteam S.V. Volharding;
Staand v.l.n.r.: Burgemeester Jan Meuwese ( met jachthoorn ) hij was scheidsrechter – Piet Bruurs -Fons van Luffelen – Jos School – Harrie Leemans – Kees Bruurs – Kees Naaijkens.
Zittend v.l.n.r.: Pierre Verhagen – Bartje Bekkers – Charles Snels – Louis Scheirs.

[Aflevering 17, 10 december 2009] © IGB

Terug naar boven