Aflevering 14: Oude boerderij Paardenstraat

De foto van de oude boerderij in de Paardenstraat, toen huisnummer 33. Cees Basemans uit Goirle weet te vertellen dat zijn opa daar nog heeft gewoond en dat de familie Kuijpers graan opsloeg in de schuur en dat Huib van Dongen zijn huis heeft gebouwd waar ooit deze boerderij heeft gestaan. Henk Bazelmans weet vanuit zijn verste herinnering dat hier medio 1955 de familie Wezenberg heeft gewoond.

De bushalte in de Paardenstraat was een vervanging van de halte bij café Hezemans-Timmers in de Korte Gelderstraat. Dit moet begin jaren ’70 zijn geweest. Het was de tijd dat lijn 42 (nu 142) liep over Middelbeers-Vessem naar Eindhoven. En lijn 43 (nu 143) ging van Tilburg via Reusel naar Bladel. De oud-buschauffeurs Ad van Rooij en Govert Luijten weten hier alles van. Henk heeft vaak gebruik gemaakt van deze bushalte en het opheffen hiervan heeft hij ervaren als een regelrechte cultuurschok.

Het was overigens niet zomaar een oude boerderij, want ze had de status van rijksmonument. In het najaar van 1974 kwam er bericht van het toenmalige ministerie van CRM, dat de minister voornemens was om het pand op de landelijke monumentenlijst te plaatsen. De redengevende omschrijving luidde: ‘Het is een boerderij van het Brabants langgeveltype uit de eerste helft van de 19e eeuw. Het heeft een pannen zadeldak tussen puntgevels. Het gepleisterde woongedeelte heeft vensters met zes ruits schuiframen’
Het college van B. en W. ondersteunde aanvankelijk het voorstel van de minister, ‘want eenmaal gerestaureerd past het goed in het dorpsbeeld’. Maar zover kwam het niet, want een maand later kwam het college met een nieuw standpunt, dit na bezwaren van eigenaar Kuypers. Er ging een brief naar Den Haag dat de gemeente toch geen voorstander was van plaatsing van het pand op de rijkslijst, restauratie zou te kostbaar zijn. Twee jaar later, in 1976, besloot de minister desondanks om de boerderij officieel te bestempelen tot rijksmonument. Dat was geen garantie voor bescherming, de eigenaar liet het pand verder versloffen, waarna na verloop van jaren er niets meer te behouden viel.

[Aflevering 14, 26 november 2009] © IGB

Terug naar boven