Aflevering 13: geen Beekse jeugd

De verwachtingen waren hooggespannen over de foto die we vorige week in de rubriek Trug in de Tèèd plaatsten. Met zoveel jongens en meisjes op de foto, daar moesten wel veel reacties op komen, dachten wij. Jongeren die nu pakweg in de vijftig zijn en die dus heel wat te vertellen hebben. Echter, het bleef doodstil bij de samenstellers van deze rubriek. Geen telefoontjes, geen iemeeltjes, geen mensen aan de deur die het verhaal achter de foto konden onthullen.
En wij meenden er nochtans van uit te kunnen gaan dat op deze foto de Beekse jeugdraad stond afgebeeld. Wij dachten zelfs rechtsvoor een jonge Bekenaar te ontwaren, namelijk Jeroen Hermkens, die vroeger met lang krullend haar een opvallende figuur was in de Beekse jeugdcultuur. Hermkens, tegenwoordig een succesvol kunstenaar en woonachtig in Utrecht, laat echter desgevraagd per kerende digitale post weten dat hij niet die opvallende persoon is, tussen die verder keurig geklede jongens en meisjes.
Nu er vanuit Beek (of elders) geen enkele reactie is gekomen, kunnen we niet anders concluderen dan dat de jongelui helemaal niet van hier zijn, maar gasten waren van burgemeester Jan Meuwese. Die stond erom bekend dat hij graag gezelschappen van buiten ontving, om zo de naamsbekendheid van Hilvarenbeek te bevorderen. We hebben ook navraag gedaan op het gemeentehuis, maar niemand daar die zich iets kan herinneren. Laat staan dat er een relatie is met de Beekse Jeugd- en Jongerenraad die ons dorp in die tijd wel had. En als er dan ook geen enkele reactie komt van Jan Abrahams, Gust Naaijkens, Cees Prinsen, Jef van Gils, Frans Vos, Ad van Gool, Frans de Bruijn, Jan Naaijkens of Irma van der Poel, allemaal mensen met een onuitputtelijke kennis van de Beekse geschiedenis, dan moeten wij er wel van uit gaan dat er behoudens burgemeester Meuwese geen Biksen op deze foto staan.
Als we goed naar de foto kijken, dan zien we ook dat er behoorlijk wat jongens in een net pak opstaan en dat de jongeman naast burgemeester Meuwese zelfs een (ambts)ketting om zijn hals heeft hangen. Wellicht een jongerengemeenteraad – maar waar vandaan?
Vast staat dat de foto in 1972 is gemaakt, want aan de muur naast de hoofdingang van het gemeentehuis hangt een bordje met daarop ‘W72′. Dat stond voor Welvarenbeek 1972. Dat was een grootse opgezette expositie met foto’s, maquettes, kaarten en tekeningen over de stedebouwkundige toekomst van onze gemeente. De nieuwbouwwijk De Elst was grotendeels voltooid, de bouw van de Doelakkers stond op stapel, later gevolgd door de Molenakkers. Op W72 werden plannen gepresenteerd voor de bouw van vrije sectorhuizen voor de prijs van 90.000 gulden, pakweg 38.000 euro’s van nu. Voor dat geld bouw je nog nauwelijks een garage…

Terug naar boven